video innovatieprijs leg via pluimveeweb

Leghennenhouder Léon Jansen uit het Zeeuwse Schore vervangt soja in het leghennenvoer door een lokaal, op reststromen geteeld product dat bovendien beter past bij de natuurlijke voeding van kippen: insecten.

 

Hier ging een ontwikkeltraject van twee jaar aan vooraf met EKOZ Pluimvee vof en Protix (insectenkweker). Inmiddels voert hij al 20 procent levende larven in plaats van soja aan zijn leghennen en liggen zijn eerste eieren zonder soja sinds februari 2016 in de Agrimarkt supermarkt.

Naast het boeken van milieuwinst doordat er geen bossen gekapt hoeven te worden en transportafstanden kleiner zijn, maakt Jansen ook nuttiger gebruik van reststromen uit de voedingsindustrie waar de insectenlarven op worden gekweekt. En aan het eind van de legperiode lijken, na de eerste testen, de kippen het zelf ook beter te doen op gezondheid.

Het is de derde innovatie die de jury van de Innovatieprijs Leg nomineert en waar de bezoekers van het Pluimvee Symposium op 26 mei op kunnen stemmen.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.