Pluimveeweb: introductie sojavrij oerei

https://www.pluimveeweb.nl/artikelen/2016/02/introductie-sojavrij-oerei/#.Vs74TLRGnBQ.twitter

~~Introductie sojavrij Oerei

 

 

 donderdag 25 februari 2016

Vrijdag 26 februari wordt in supermarkt Agrimarkt in Goes het Oerei gelanceerd. Het Oerei is afkomstig van leghennen die zijn gevoed met hun oerdieet uit de natuur: insecten. De hennen krijgen geen soja of vismeel gevoerd.

 

De hennen krijgen 80 procent kernvoer en 20 procent levende larven van de Black Soldier Fly (Zwarte soldatenvlieg). De op uitsluitend plantaardige reststromen gegroeide larven worden door insectenbedrijf Protix uit het Brabantse Dongen geleverd. Agrifirm Feed verzorgde het sojavrije kernvoer. De nutritionist van de voerfabrikant rekende uit dat 20 procent van de samenstelling uit larven moest bestaan om alle soja te vervangen.

„Er is veel kritiek op het gebruik van soja in veevoeders, daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatief”, noemt mede-bedenker Léon Jansen een belangrijke reden van het toepassen van insecten. Hij houdt samen met zijn broer Wilco 33.000 opfokhennen en 99.000 leghennen in het Zeeuwse Schore.

De broers startten eind 2014 samen met Protix en Agrifirm Feed een proef met het voeren van levende insectenlarven aan leghennen in plaats van soja en doen nu een tweede proef met 500 leghennen. De eieren daarvan worden vanaf 26 februari 2016 in de supermarkten van Agrimarkt verkocht. Dit is een kleine supermarktketen in Zuidwest-Nederland met vijf relatief grote filialen in Goes, Vlissingen, Roosendaal, Oud-Beijerland en Middelharnis.

Wereldwijde primeur

„Met de introductie van het Oerei in de Nederlandse supermarkt, is een belangrijke eerste stap gezet richting het introduceren van insecten in de Westerse voedselketen”, vertelt Tarique Arsiwalla, directeur van Protix Ingredients.

„Door insecten te gebruiken in de voeding van onze dieren, maken we het voer vrij van soja die geïmporteerd moet worden van de andere kant van de wereld en het gebruik van vismeel. Bovendien is het een wereldwijde primeur: kippen die weer teruggaan naar hun dieet uit de natuur. Hiermee bevestigen we wederom de positie  van Nederland als innovator op het gebied van Agrifood.”

De introductie van het Oerei concept is te danken aan een samenwerking tussen Agrifirm, pluimveehouder Léon Janssen en Agrimarkt onder leiding van de Nederlandse insectenkweker Protix,

Natuurlijke weerstand

Minstens zo belangrijk is dat de kippen door het voeren met insecten volop de kans krijgen hun natuurlijke gedrag te vertonen en rond te scharrelen, pikkend naar insecten. Eerste onderzoeken lijken er bovendien op te wijzen dat de vetzuren in die insecten gezond zijn voor de kippen. De vetzuren lijken een antibacteriële werking te hebben, waardoor de natuurlijke weerstand van de dieren stijgt.

Op vrijdag 26 februari wordt het Oerei op de markt geïntroduceerd bij de hoofdvestiging van Agrimarkt in Goes. Tijdens deze introductie ontvangt consumenten meer informatie over het Oerei en over hoe deze wordt geproduceerd. Ook kunnen ze een eitje proeven en vragen stellen aan de verschillende partijen die bij de ontwikkeling van het Oerei zijn betrokken.

Geïnteresseerden kunnen ook het pluimveebedrijf van Jansen bezoeken waar de Oereieren vandaan komen en zien hoe de kippen reageren op hun dieet.

Tekst:
Tom Schotman

Beeld:
Peter Roek

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.