~~De Slanke Bourgondiër is woensdag 25 mei door de deelnemers van het Pluimvee Symposium Vlees gekozen tot winnaar van de Innovatieprijs. Op het Pluimvee Symposium Leg; donderdag 26 mei, ging de Innovatieprijs naar het toevoegen van insecten aan legkippenvoer.
Juryvoorzitter Ruud Zanders maakt de winnaars van de Innovatieprijs Vlees bekend: v.l.n.r. kalkoenhouders Jo Evers, Twan Jenniskens, Theo Coumans en René Arts van BAV/De Slanke Bourgondiër.</p> <p><em>Foto: Susan Rexwinkel/Agrio</em>
Juryvoorzitter Ruud Zanders maakt de winnaars van de Innovatieprijs Vlees bekend: v.l.n.r. kalkoenhouders Jo Evers, Twan Jenniskens, Theo Coumans en René Arts van BAV/De Slanke Bourgondiër.
Foto: Susan Rexwinkel/Agrio
De coöperatie Bevordering Afzet Vleeskalkoenen (BAV) heeft het afzetconcept De Slanke Bourgondiër ontwikkeld om de consumptie van kalkoenvlees te bevorderen. De initiatiefnemers hopen ermee de consumptie van nu gemiddeld 1 kilo per persoon per jaar binnen 5 jaar te verdubbelen. Werkgroep ‘Kalkoen vaker doen’ heeft het concept bedacht. De naam ‘De Slanke Bourgondiër’ verwijst ernaar dat mager kalkoenvlees goed past in een gezonde én bourgondische levensstijl. In samenwerking met een Duitse slachterij werd een assortiment ontwikkeld. Ook werd een huisstijl en website gerealiseerd.
De Slanke Bourgondiër werd vorig jaar kleinschalig geïntroduceerd door de kalkoenhouders zelf, in de vorm van huisverkoop. De pr rondom de huisverkoop bracht de werkgroep in contact met Foodimpuls, een versgroothandel die slagerijen over heel Nederland belevert.
Soja vervangen door insecten
Léon en Wilco Jansen van EKOZ Pluimvee vof in Schore (Zld.) hebben het soja in het voer van een deel van hun kippen vervangen door insecten, om precies te zijn larven van de Black Soldier Fly. Deze worden lokaal, op reststromen geteeld door insectenkweker Protix. Het rantsoen van de kippen bestaat voor uit 20% uit larven.
De broers zetten de soja-vrije eieren sinds februari af bij de regionale supermarkt Agrimarkt met 5 vestigingen. De eieren dragen de naam Oerei, want insecten passen goed bij de natuurlijke voeding van kippen. Het gaat nu nog om 500 kippen die op het insectenrantsoen zitten.
Naast het boeken van milieuwinst doordat er geen bossen gekapt hoeven te worden en transportafstanden kleiner zijn, wordt met dit voerconcept nuttiger gebruik van reststromen uit de voedingsindustrie waarop de insectenlarven worden gekweekt.
De broers Léon (links) en Wilco Jansen zijn de winnaars van de Innovatieprijs Leg.</p> <p><em>Foto: Ellen Meinen/Agrio</em>
De broers Léon (links) en Wilco Jansen zijn de winnaars van de Innovatieprijs Leg.
Foto: Ellen Meinen/Agrio
Winnaars en genomineerden
De Slanke Bourgondiër kreeg 109 stemmen en eindigde voor de Finse 3-hoek (75 stemmen) en de Stooiselregenerator (52 stemmen). Insecten in het voer kreeg ruim 45% van de stemmen van de producenten. De 2 andere genomineerden voor de Innovatieprijs Leg (totaal 16 inzendingen), de Poultrybot en Pick it up, kregen respectievelijk 30% en 25% van de stemmen.