Met het oerei, vanaf 26 februari te koop, doet het insect zijn intrede in het menu van de westerse mens. Via een omweg dan. De kippen die oereieren leggen, krijgen insecten te eten van de Nederlandse kweker Protix.
Het oerei is daardoor, in figuurlijke zin, groen. Het biedt een duurzaam alternatief aan mensen die geen eieren willen eten van kippen die soja en vismeel te eten krijgen. Soja mag dan heel gezond zijn, de teelt heeft wereldwijd gezorgd voor ontbossing, erosie en watervervuiling door landbouwchemicaliƫn. Een groot deel van het soja-areaal is bovendien genetisch gemanipuleerd om bestand te zijn tegen bestrijdingsmiddelen. Ondermaatse vis wordt vaak verwerkt tot vismeel, maar die ondermaatse vis wordt dus niet teruggeworpen in zee om tot wasdom te komen. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) is ondertussen 87 procent van alle visbestanden ter wereld te intensief bevist, of volledig uitgeput.
Insecten zijn een alternatief voor vismeel. Insectenkweker Protix, Agrifirm, Agrimarkt en pluimveehouder Leon Jansen sloegen de handen ineen. Resultaat is het oerei, dat op vrijdag 26 februari in de hoofdvestiging van de Agrimarkt in Goes aan het publiek gepresenteerd wordt.